پیشینه تحقیق صبر
پیشینه تحقیق صبرتحقیق صبرپیشینه صبرمبانی نظری صبرمبانی صبرصبر-------
پیشینه تحقیق صبر
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: word
تعداد صفحات: 44
حجم فایل: 58
قیمت: 51721 تومان
بخشی از متن:
فرمت ورد قابل ویرایش
تعداد صفحات: 44
همراه با رفرنس نویسی و پاورقی داخل متن
منابع کامل
مفهوم صبر
صبردر لغت به معنای شکیبایی و بردباری آمده است. در لغت نامه دهخدا برابر کلمه صبر چنین آمده است:"شکیبیدن، شکیبایی کردن، پاییدن، نقیض جزع؛ تصبر، خدا"(دهخدا،1330) وصبور نیز به معنای "صابر و شکیباست و آنکه جلدی نکند در انتقام"(همان منبع). لغتنامههای عربی، صبر را "حبس و نگهداری"و"بازداشتن" نیز دانستهاند.
صبر، واژهای است عربی که در لغت به معنای شکیبایی و خودداری است. این کلمه، بیانکنندهی حالتی است از پایداری و خودداری از هرگونه عمل نسنجیدهای در مقابل سختیها، فشارها، مشکلات، مصیبتها و نوعی پایداری درونی است برای کنترل واکنشهای تند عصبی(تمری،1389).
همچنین صبر به امساک در تنگنا معنا شده است(صفورایی پاریزی،1389).
دراصطلاح علمای اخلاق، صبر عبارت است از ثبات و آرامش نفس در سختیها، بلایا، مصایب و پایداری و مقاومت در برابر آنها، به گونهای که از گشادگی خاطر و شادی و آرامشی که پیش از آن حوادث داشت بیرون نرود وزبان خود را از شکایت و اعضای خود را از حرکات ناهنجار نگاه دارد (صفورایی پاریزی،1389).
راغب(1362، به نقل از خوشحال دستجردی،1383) صبر را به وادار نمودن خود به آنچهعقل و دین اقتضا میکند و بازداشتن خود از آنچه عقل و دین نهی میکند، معنا کرده است.
ملااحمد نراقی(1376) در معراج سعادۀ چنین میگوید: «مطلق صبر، عبارت است از مقاومت کردن نفس با هوا و هوس خود و ثبات قوه عاقله، که باعث دین است در مقابل قوه شهویه که باعث هوا و هوس است، زیرا پیوسته میان این دو جنگ و نزاع، قائم و حرب و جدال، واقع است.»
صبر،یک حالت و ملکهی نفسانی و درونی است که باعث میشود انسان در مواجهه با مشکلات و گرفتاریها و اموری که مورد علاقه و پسندش نیست، جزع و بیتابی نکند و همچنین شکایت پیش مخلوقات خداوند ننماید (ایمانی،1388).
لازمبه یادآوری است که منظور از صبر در دیدگاه اسلام، تحمل عجزآمیز نیست (حسینثابت، 1387). در حقیقت برخلاف آنچه عوام میپندارند صبر به معنای به انتظار قضا و قدر الهی نشستن، بیحرکتی و تلاش نکردن نیست؛ بلکه بیشتر به معنای مقاومت و ایستادگی در برابر هر آن چیزی است که بر انسان از بلایا و مصایب ناگوار آید. افراد صبور کسانی نیستند که در برابر ظلم ظالم، فزونطلبی و تلخی و ناگواری مصیبتها تسلیم شوند، بلکه کسانی هستند که توانتحمل سختیها و مشکلات را دارند، بر خود مسلط هستند و از تعادل خارج نمیشوند. اینان هنگام بروز یک مشکل، به خوبی میاندیشند و بهموقع و بهاندازه اقدام میکنند. پس نه صبر به معنای سکون و سکوت است و نه هر سکونو سکوتی نشانه بردباری است (همان منبع ).